GREEN SMOOTHIE - AZ ÉLTETŐ ZÖLDEK

YoutubeFacebook

Kínai kel

Biológiai, táplálkozási értéke jelentős, mert nagy mennyiségű fehérjét tartalmaz. A növényi fehérjéje könnyen emészthető. A kínai kel remek A- és C-vitamin-forrás. Az ásványi anyagok közül kiemelkedő a kálium-, kalcium-, foszfor- és vastartalma. Élelmi rosttartalma magas, tisztítja az emésztőrendszert, serkenti az emésztést. Könnyű emészthetősége, magas folsav- és bétakarotin-tartalma miatt jól beilleszthető lábadozók, kismamák és gyermekek étrendjébe.

A kínai kel A-vitaminban rendkívül gazdag, antioxidáns karotinoidokat (pl. béta-karotin) tartalmaz. Ha szervezetünk A-vitamin szintje megfelelő, akkor ezek az értékes karotinoidok nem alakulnak át A-vitaminná, tovább keringenek szervezetünkben és közömbösítik a káros szabad gyököket. 

A kínai kel a béta-karotin mellett luteint és zeaxanthint tartalmaz, mely vegyületek elősegítik a szem egészséges működését, védik a sejteket az UV-sugarak káros hatásaitól. A lutein és zeaxanthin rendszeres fogyasztása csökkenti az AMD kialakulásának esélyét (korral járó makula degeneráció). 

Egy másik érdekes vegyület, mely a kínai kelben található, az indole-3-carbinol, melynek kutatók ráksejt pusztító hatást tulajdonítanak. A szulforafán szintén anti-tumor tulajdonságokkal rendelkezik

Egy csésze kínai kel kb. 45mg C-vitamint tartalmaz, de főzés során ennek legnagyobb része megsemmisül.

A kínai kel B és K-vitamin, valamint folsav tartalma jelentős. A benne lévő K-vitamin elősegíti az ideális kalcium anyagcserét, csökkenti a gyulladásokat, a csontritkulást, ízületi gyulladást, valamint a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását. A B-vitamin elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez, energiatermeléshez, valamint az agy és idegrendszer ideális működéséhez, a stressz csökkentéséhez, a szép és egészséges bőr és haj megtartásához. 

A kínai kelben lévő folsav segíti az új sejtek képződését, védi a DNS-t a károsodásoktól, fontos szerepe van a vörös és fehérvérsejtek termelődésében. 

A sok értékes vitaminon felül számottevő mennyiségben tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot és szelént. 

 

Sóker logo

Zöld turmix cím
SÓKER SÓBARLANG ÉS ZÖLDTURMIXBÁR

MOZSÁR UTCA 7.
BUDAPEST - VI. KERÜLET

Zöldturmixbár nyitvatartás
HÉTFŐ-PÉNTEK: 10.00-20.00
SZOMBAT: 10.00-16.00
VASÁRNAP: ZÁRVA
email ikon
info ikon
sóbarlang programok
www.kristalysobarlang.hu

webáruház
www.soker.hu

sótégla, építés
www.sotegla.hu

Sóker Zöldturmix Bár © 2015