GREEN SMOOTHIE - AZ ÉLTETŐ ZÖLDEK

YoutubeFacebook

Mángold

A spenótnál kevésbé ismert zöld, amely szintén igen gazdag tápanyag tartalommal rendelkezik. Magyarországon nem találkozunk gyakran mángolddal, sem a piacokon, sem a zöldségesnél. Talán azért nem népszerű, mert nem vagyunk tisztában értékeivel. A mángold íze a spenóthoz hasonló, de a répafélékhez tartozik, és a cékla a legközelebbi rokona. Amolyan "3in1" táplálék, ugyanis mindhárom növény értékeit magában őrzi.

Az egyik legértékesebb zöldségek közé sorolják a táplálkozáskutatók.
Kiváló a K-, A-, C-, E-vitamin, magnézium, mangán, kálium, vas és étkezési rosttartalma. Nagyon jó forrása a réznek, kalciumnak, triptofannak (esszenciális aminosav), B2- és B6-vitaminnakó/, valamint proteinnek.
Jelentős mennyiségben tartalmaz még foszfort, cinket, B1-, B3-, B5-vitamint és biotint (H-vitamin). Magas rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt hatásosnak tartják a kutatók és az orvosok az emésztőrendszeri daganatok megelőzésében. Állatkísérletek már igazolták ezt a feltevést, sőt a cukorbetegek veséjét is védi, mert csökkenti a kreatin és karbamid szintet. Magas K-vitamin tartalma miatt napi egy adag mángold elfogyasztásával már sokat tettünk csontjaink egészségéért. A fiatalok és a változó korban lévő nők számára ezért fontos lenne minél gyakrabban fogyasztani. A K1-vitamin egyrészt megakadályozza azoknak a sejteknek működését, amelyek lebontják a csontot, másrészt az emésztőrendszerben lévő egyik jótékony baktérium a K1-vitamint átalakítja K2-vé, amely aktiválja a csont egyik legfontosabb fehérjéjét, és az megköti ott a kalciumot.

A mángold másik nagyon jelentős ásványi anyaga a magnézium, ami segíti az idegrendszer és az izmok működését azzal, hogy a kalcium tevékenységét szabályozza. Azzal, hogy a magnézium megakadályozza a kalcium idegsejtekhez történő szabad áramlását, nyugodt, ellazult állapotban tudja tartani az idegrendszert, a vérereket és az izomzatot is. Magas vérnyomást, migrént, fejfájást és izomgörcsöket is okozhat a kevés magnézium.

A mángold sok A-vitamint, béta-karotint tartalmaz. Mindkettő nagyon fontos a szem egészségének megőrzéséhez, szerepet játszanak a szürke hályog megelőzésében. A béta-karotin és más karotin származékok is csökkentik a bőrrák kialakulásának kockázatát. A mángold sok C vitamint tartalmaz, ami az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen.

A káliumban és vasban is gazdag mángold fontos a szívbetegségek megelőzésében is, mert szabályozza a vérnyomást és a szívműködést, biztosítja a szervezet oxigénellátottságát, támogatja az immunrendszert, energiával látja el a szervezetet.

 

Sóker logo

Zöld turmix cím
SÓKER SÓBARLANG ÉS ZÖLDTURMIXBÁR

MOZSÁR UTCA 7.
BUDAPEST - VI. KERÜLET

Zöldturmixbár nyitvatartás
HÉTFŐ-PÉNTEK: 10.00-20.00
SZOMBAT: 10.00-16.00
VASÁRNAP: ZÁRVA
email ikon
info ikon
sóbarlang programok
www.kristalysobarlang.hu

webáruház
www.soker.hu

sótégla, építés
www.sotegla.hu

Sóker Zöldturmix Bár © 2015