GREEN SMOOTHIE - AZ ÉLTETŐ ZÖLDEK

YoutubeFacebook

Spenót

Több fajtája létezik: hagyományos spenót mellett az Új-zealandi és mustár spenót fajtája is igen elterjedt. Sajnos a köztudatban a paraj felhasználása többnyire a főzelékre korlátozódik, pedig nem kellene, hogy így legyen. A spenótban többféle vitamin található, legnagyobb arányban a B-vitamin. A megfelelő mennyiségű B- vitamin bevitelnek köszönhetően a szervezet zsír,- fehérje- és szénhidrát- anyagcseréje lényegesen javul. Nem véletlen, hogy emellett a spenót magas antioxidáns tartalma miatt is egyike a szuperélelmiszereknek!

Magas karotinoid és klorofill tartalmánál fogva ajánlható rákos megbetegedések megelőzését szolgáló étrendekbe. Egyes kutatások szerint a paraj a rákbetegségek ellen leghatékonyabban védő zöldségfélék közé tartozik.

Alacsony energiatartalmának köszönhetően a fogyókúrás étrendben bátran fogyasztható. A kismamák biztosan tudják már, hogy fogyasztásával biztosítják szervezetüknek a megfelelő folsavat, amely a magzat egészséges fejlődése szempontjából elengedhetetlen. Emellett a folsav nagyon fontos a vörös vérsejtek képződéséhez és a szervezet megfelelő aminosav szintéziséhez. Fontos azonban megjegyezni, hogy a folsav melegítés hatására teljesen eltűnik a spenótból!

A spenót a benne található anyagok hatására képes csökkenteni a vércukorszintet, így cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása. A spenót nagyon hatásos szer a keringési zavarok megelőzésére és a betegségek enyhítésére is.
A benne található antioxidánsoknak és káliumnak köszönhetően nem csak a vérnyomás normalizálására, vagy a normálishoz való közelítésére képes, de egyben megszünteti a vérnyomás ingadozás következtében kialakult fáradékonyságot is. Hatóanyagai óvják a szívet és az egész érrendszert. A paraj fontos szerepet játszott a népi gyógyászatban, alkalmazása e téren nagy múltra vezethető vissza.

A spenót egyik kiemelkedően hasznos hatóanyagai a flavonoidok, amelyek azon túl, hogy segítenek szervezetünk immunrendszerének egészségesen tartásában, még a szemeink épségének és egészségének megőrzésében is fontos szerepet játszanak.

A spenót az erősen lúgosító élelmiszerek közé tartozik, így gátolja a szervezet elsavasodását. Mint minden lúgosító étel, a spenót is segít a szervezet méregtelenítésében, és a lúgos kémhatás visszaállításával jó néhány betegség megszüntetésében.
A lúgosító ételek egyik hatása, hogy a gombás megbetegedések visszaszorulnak, emésztésünk javul, és hangulatunk is lényegesen pozitívabbá válik.

 

Sóker logo

Zöld turmix cím
SÓKER SÓBARLANG ÉS ZÖLDTURMIXBÁR

MOZSÁR UTCA 7.
BUDAPEST - VI. KERÜLET

Zöldturmixbár nyitvatartás
HÉTFŐ-PÉNTEK: 10.00-20.00
SZOMBAT: 10.00-16.00
VASÁRNAP: ZÁRVA
email ikon
info ikon
sóbarlang programok
www.kristalysobarlang.hu

webáruház
www.soker.hu

sótégla, építés
www.sotegla.hu

Sóker Zöldturmix Bár © 2015