GREEN SMOOTHIE - AZ ÉLTETŐ ZÖLDEK

YoutubeFacebook

A nálunk megvásárolható zöldturmixok csak 100% BIO alapanyagból készülnek! Nézzük meg miért is fontos, hogy BIO alapanyagok kerüljenek a zöldturmixokba.

Bármilyen furcsán is hangzik, egészségi állapotunk nagyrészt annak a földnek a minőségétől is függ, amelyikben ételeink megteremnek. Az iparszerű mezőgazdaság és a biogazdálkodás között a fő különbség, hogy míg az ipari mezőgazdaság a növényeket igyekszik táplálni addig a biogazdálkodás a termőtalajban lévő mikroorganizmusokat. Ahogy az emberek sem élhetnek élelmiszerek helyett vegyszereken, ugyanúgy a talajban lévő mikroorganizmusok sem maradhatnak életben, ha műtrágyával táplálják. Az elfogyasztott növények révén olyan esszenciális tápanyagokhoz jutunk, amelyeket a talajban elő mikroorganizmusok hoztak létre. Minél több a talaj szerves anyag - avagy humusztartalma, annál táplálóbb az azon termett növény.

A termőtalaj minősége tehát közvetlen módon és azonnal kihat a növényeket elfogyasztó emberek és állatok egészségére. Vegyszerekkel nem lehet sikeresen gondozni a termőtalajt, mert „a biológia nem azonos a kémiával”. A műtrágyákban nincsenek élő enzimek, amelyek pedig minden termőtalaj legértékesebb minőségét adják. A termőföldben található enzimek képesek valamely alkotóelemből egy másik alkotóelemet létrehozni, amennyiben az a „biológiai” átalakítás a növénynek a javára szolgál.

A műtrágyák nem képesek gazdagítani az élő talajt, csak árthatnak neki, sőt tönkretehetik, ami a növényekre, állatokra és az emberre nézve végzetes következményekkel járhat.

Miben is más a BIO, Öko élelmiszer?
Nagyon röviden azt lehetne válaszolni, hogy a biotermékek és a bio élelmiszerek élettanilag sokkal értékesebbek, több vitamint és ásványi anyagot, mikroelemet tartalmaznak, ugyanakkor hiányoznak belőlük azok a káros anyagok, amelyek aztán a szervezetünkben összeadódva végül megbetegítenek bennünket.
A bio élelmiszerek azért tartalmaznak lényegesen több vitamint és ásványi anyagot, mert a föld minőségét nem műtrágyával, hanem komposzttal, illetve az állattartásból származó szerves trágyákkal javítják, illetve semmilyen káros permetszert nem használnak! Az így trágyázott földekről learatott termények sokkal több értékes anyagot tartalmaznak. 20-30% százalékkal magasabb a szárazanyagtartalmuk, fehérje, C-vitamin, foszfor, kálium és Kalcium-tartalmuk. A bennük lévő vas pedig egyenesen 77 százalékkal több!

A zöld levelek esetében különösen fontos, hogy Bio alapanyagot használjunk, hiszen bennük sokkal könnyebben felhalmozódnak a vegyszerek.

Biztos, hogy BIO?

Felmerülhet a kérdés, miért a termelés folyamatát, és miért nem a termékek szermaradvány, nitrát- és nitrittartalmát ellenőrzik? Az élelmiszerek nitrát- és nitrittartalma viszonylag könnyen és olcsón meghatározható, a növényvédőszer-maradványok vizsgálata azonban nehézségekbe ütközik. Ez nemcsak a költségekre vonatkozik, hanem arra is, hogy nincsenek pontos ismereteink arról, milyen köztes termékek képződhetnek a lebomlás során a növényben, a talajban és a talajvízben; azt pedig végképp nem tudjuk, hogy ezek a bomlástermékek milyen kölcsönhatásba lépnek egymással és a környezetükkel, illetve, hogy ezek táplálékunkba kerülve milyen egészségügyi kockázatot jelentenek. Azért kell tehát a termelés folyamatát ellenőrizni, mert így ezek a károsító anyagok eleve be sem kerülhetnek az élelmiszerekbe.

Magyarországon igen komoly ellenőrzés alatt állnak a biokertészetek, illetve biogazdálkodással foglalkozó szervezetek. A törvények és a szakszerűség betartását az FVM-felügyelet mellett a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ellenőrzi szervezett keretek között. A szervezet tulajdonosa az 1983-ban létrejött Biokultúra Egyesület, melynek feladata a biogazdálkodás széles körű elterjesztése, értékeinek megismertetése, a környezet és az emberi egészség megóvása.

 

Sóker logo

Zöld turmix cím
SÓKER SÓBARLANG ÉS ZÖLDTURMIXBÁR

MOZSÁR UTCA 7.
BUDAPEST - VI. KERÜLET

Zöldturmixbár nyitvatartás
HÉTFŐ-PÉNTEK: 10.00-20.00
SZOMBAT: 10.00-16.00
VASÁRNAP: ZÁRVA
email ikon
info ikon
sóbarlang programok
www.kristalysobarlang.hu

webáruház
www.soker.hu

sótégla, építés
www.sotegla.hu

Sóker Zöldturmix Bár © 2015